donderdag 11 februari 2021

Gouden bergen

Gouden bergen

Gisteravond hebben we een bijeenkomst gehad met een aantal Goudse zzp'ers. Ze waren door ons als diaconie uitgenodigd om van gedachte te wisselen over mogelijkheden en onmogelijkheden in deze bijzondere tijd.
Als groep kenden we ze al; de meeste zzp'ers kenmerken zich door een verlangen naar zelfstandigheid, gecombineerd met ondernemersgeest en creativiteit. Mensen die eerder denken in kansen dan in bedreigingen. 
Als je ze zoals gisteravond de persoonlijke verhalen hoort dan voelt het nog weer anders.
Waar de één een wachtlijst van klanten heeft door de huidige crisis, zit de ander noodgedwongen zonder werk. Of iemand die als zelfstandige echt wel gewend is om in haar eentje beslissingen te nemen maar waar nu de rek uitraakt door het missen van contact met gelijkgestemden. 
Wat raakte was de uitspraak van één die zei; 'Maar we redden ons hoor. Ik heb nergens gebrek aan.'
Ook anderen die aangaven dat een beroep op diaconale hulpmiddelen best ver van hen vandaan stond.
Natuurlijk is het mooi dat mensen zelf de broek op kunnen houden. Toch gebeurt er iets raars. Mensen zien zich zelf bijna nooit als doel. Vinden het raar om ons als diaconie om praktische hulp te vragen.
We vinden het allemaal heel normaal om elke week ons geld in een (digitale) collectezak te stoppen. Melkbussen vol te gooien met tientjes om dat er ergens op de wereld zich een ramp voltrekt. Maandelijks geld af te laten schrijven voor allerlei diaconale doelen. Allemaal erg mooi en blijf het vooral doen. 
En ja we zijn als diaconie veel meer dan een geldverstrekker. We verbinden mensen onderling, we zoeken oplossingen voor hen die vastlopen, bieden een luisterend oor en verwijzen door naar instanties.  Maar we willen er ook zelf zijn. Juist daar helpen waar geen helper is. Dat is ons motto. 
Aarzel dan ook niet te lang als je zelf die melkbus nodig hebt. Omdat zich in jouw wereld een ramp voltrekt. We zijn er voor.
Tenslotte is het niet ons geld. Zoals in de Bijbel zo mooi staat, is het geld en het goud van onze lieve Heer. Hij is een Zelfstandige met heel veel personeel. Hij heeft mensen in dienst die graag Zijn geld en middelen wat heen en weer schuiven. Het wordt er niet minder van. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten