dinsdag 4 september 2018

Proloog

Het schooljaar is begonnen. Een week geleden liep ik door mijn lokaal. Bezig om alles klaar te maken voor de komst van mijn leerlingen. De ramen open om alles op te frissen. Een paar dode planten weggegooid en alvast wat boeken klaargelegd. Ik had er zin in. Zelf een prachtige vakantie gehad, ik was ook erg benieuwd naar de verhalen van mijn leerlingen. De mooie en de moeilijke. De stoere, de spannende en de niet vertelde verhalen. Ook zin om de lessen weer te beginnen. Hen de kracht van taal te leren. Hoe je de dingen kunt zeggen. Proberen te begrijpen, wat anderen zeggen of schrijven. Nederlands. Prachtig vak. 
Daarnaast geef ik Burgerschap. Een vak waarbij we het er over hebben hoe we als maatschappij met elkaar omgaan. Hoe we uit kunnen reiken naar de ander. Welke afspraken we maken, om in goed fatsoen samen te leven. Geweldig mooi om samen met jonge gasten dit te ontdekken. Hoe het leven vaak bestaat uit keuzes. Die leiden tot iets.  
Wat er bij komt is, dat we fouten mogen maken, het komende jaar. We praten daar over, leren ervan en gaan door.

Het mocht niet zo zijn. Ik was er niet toen zij op school kwamen. Want de hoogste baas van de school wil dat ik wegga. Ontslaan heet dat. Een hoogste baas kan dat. En voordat iedereen nu boos wordt, wil ik zeggen dat dit helemaal niet gek is. Je werkt ergens en net zo goed dat iemand je aanneemt, mag hij of zij je ook ontslaan.

We hebben daar in Nederland wat regels over afgesproken. Als een schilder meer verf op het raam smeert, dan op het kozijn, is het niet raar, dat ie weg moet. Als iemand, die bij de groenteboer werkt, steeds tegen de klanten zegt dat de appels rot zijn, kan ie beter weggaan. Als een verpleegkundige elke dag iemand een verkeerde spuit geeft, kan hij of zij beter wat anders gaan doen. 

Wanneer je in ons land iets doet, wat je baas niet leuk vindt, ligt het moeilijker. Als je bij een Peugeotgarage werkt en je rijdt zelf in een Golf, dan mag je baas daar best iets van vinden. Hij kan zeggen dat ie het niet leuk vindt. Vragen of jij je Golf wilt inruilen voor een Peugeot bijvoorbeeld. Daar praten ze over. Misschien zegt de monteur wel, dat de baas zelf soms ook in een Golf rijdt. Of dat er in de Peugeotgarage ook reclame hangt voor een Golf. 
De monteur kan zeggen, dat voordat hij de Golf kocht, hij dit tegen zijn baas gezegd heeft. En dat zijn baas er een half jaar niets van zegt. Dat ie het vreemd vindt dat hij nu ineens in drie dagen tijd zijn Golf moet verkopen. En dat hij ondertussen niet eens in de werkplaats mag komen.

Na een heftige week heb ik het volgende besloten:
Ik ga schrijven. Dat is wat ik kan en graag doe. Ik ben een man van het vrije woord. Voor mij is structuur van belang, dus u kunt elke dag een stukje van mij verwachten. Hiermee probeer ik mijn vrede en vreugde te bewaren. Naast het verdriet en de boosheid die ik ook ervaar.
Verwacht niet, dat ik mijn school ga aanvallen. Ik werk (nou ja werkte, denk ik) op een prima school. Supergave leerlingen, fantastische collega's en een prima directie op mijn afdeling. Wel zal ik wat vragen stellen. Over de bouw waar ik wat misstanden aan het licht gebracht heb. Vragen hoe het in de wereld mogelijk is dat je van de ene op de andere dag je lokaal moet sluiten en je leerlingen weg moet sturen.
Prima dat mijn werkgever vragen heeft over mijn theater. Ook goed als het eventueel onverenigbaar blijkt met de identiteit van de school. Dat we toch wel wat uit elkaar gedreven zijn. Alles bespreekbaar. Iemand op de eerste schooldag zonder welk voorafgaand gesprek dan ook, naar huis sturen, is niet de manier. 
Sorry leerlingen uit V2C, V2D, V2E, V2G, V1F, V1G, V1C, H2B, sorry! Wij als volwassen mensen, moeten ons de ogen uit ons hoofd schamen. Op het moment dat we jullie moeten leren, hoe we als maatschappij met elkaar om zouden moeten gaan, geven wij jullie het slechtste voorbeeld. Misschien kan ik naast mijn blog weer een videokanaal openen waar jullie dan toch wat lessen kunnen volgen. Gewoon door het voorlezen van een boek. Ik zit te twijfelen tussen 'Het laatste offer', 'Woedend' of 'Machtsspel'. 


6 opmerkingen:

 1. Lekker christelijk om de school zo neer te zetten. Vecht het lekker achter de schermen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem. Weet je wat wel grappig is? "Vechten" em "achter de schermen" associeer ik niet echt met christelijk. "Anoniem" trouwens ook niet..

   Verwijderen
 2. Beste arjan,
  Heel rot wat jou heeft moeten gebeuren.
  Maar ik mis toch wat elementen in het verhaal, en heb daar wat vragen over.
  1. Wist je dat de school met de statuur deze norm hanteerde, en was je voornemens om toch de norm te passeren willens en wetens?
  2. Is het goed voor de kinderen als jij de naam van de school en reformatorisch onderwijs zo door het slijk haalt?
  3. Ben je van mening dat we enkel een eenzijdig verhaal horen; jou verhaal,en dat dit nuttig is voor ons als toehoorders
  4. Wat wil je nou in werkelijkheid van de kinderen en van ons toehoorders? Denk dat je gerehabiliteerd gaat worden? Ga je theater aanprijzen? Moet er een opstand komen op school? Moeten mensen de Driestar oproepen tot afstand nemen van hun normen?

  Verder blijven onze kinderen op de Driestar kwalitatief hoogwaardig onderwijs krijgen met geloof als brandpunt.

  Hopelijk mag zou revolte stoppen en een nieuwe dienstbetrekking volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Beste Anoniem,
   Dank voor je reactie. Hier wat antwoorden op je vragen:
   1. Nee wist ik niet. Wel heb ik op 14 maart en nogmaals in juni bij de directie mijn plannen bekend gemaakt. Geen reactie. Daarnaast keurt dezelfde directie theateruitvoeringen van leerlingen goed en woont deze bij. Dit gebeurde o.a. in mei met een profielwerkstuk van leerlingen uit VWO-6
   2. Ben me er niet van bewust dat ik een naam dor het slijk haal. Ik probeer aan te geven dat dit onrecht is.
   3. Een verhaal van mij is altijd mijn verhaal. Toets het bij de directie is mijn reactie. Vraag maar eens of ik dit al in maart gemeld heb bij mijn directie. Vraag (of kijk het zelf na) of onze school een vd grootste klanten is van het theater waar ik mijn premiere houd (De Garenspinnerij Gouda).
   4. Ik wil les geven. De leerlingen hebben daar recht op. Zo van het een op andere moment naar huis gestuurd worden, zonder enig gesprek, is niet de manier waarop we moeten willen samenleven.

   Ben me niet bewust dat ik een revolte gestart ben.

   Hartelijke groet,

   Arjan van Essen

   Verwijderen
 3. Rosalyn Geurts Oversluizen22 september 2018 om 15:10

  Wat naar om dit te lezen. Wat een gemis ook voor de school om u weg te sturen. Al weer jaren geleden was het dat u mij les gaf. En wat betekende u veel voor onze klas. Ik ben erg benieuwd waar de theater voorstelling overgaat. Hartelijke groetjes Rosalyn

  BeantwoordenVerwijderen