woensdag 1 december 2021

De zeulende kerstboom

Al een paar dagen sjouwt er een kerstboom door onze stad. Hij is gemaakt door onze burgemeester. Deze beste man kreeg in het Huis van de Stad de handen op elkaar voor een heuse wensboom. Afgekeken van de reuzenkerstboom die elk jaar vanuit Noorwegen richting Markt van Gouda komt. De wensboom van onze burgervader is een artistieke vertaling van deze grote boom.
Nu kaarsjesavond en andere gezamenlijke activiteiten niet doorgaan, lijkt het onze burgemeester goed dat er een alternatief komt voor het zingen rond de boom in het centrum. Een commissie dacht er over na, kwam met een voorstel en liet uiteindelijk door iemand de wensboom maken.
De boom wordt wensboom genoemd om niet teveel te lijken op een religieuze uiting. Wel wil deze boom symbool staan voor verbinding en verlangen. Daarom kan een ieder zijn of haar wens er op komen prikken.
Tevens dacht het onze burgerlijke overheid goed om deze boom in een kerk te plaatsen. Waar kunnen mensen nu makkelijker een moment voor zichtzelf kiezen om een wens uit te schrijven en op te hangen?
Daar onze burgemeester op de hoogte is van Open Kerk en van mening is dat dit nog steeds in de SintJan gebeurt, klopt hij aan bij de SintJan. 
Die hebben hem geweigerd. Straks komen er bezoekers voor de wensboom en die betalen geen entree is de gedachte. Aanbiedingen om dit te compenseren lopen op niets uit. 
De wensboom wordt verwezen naar de Sint Joostkapel. Maar die is overdag niet open. En onderweg naar de Joostkapel blijkt dat de wensboom daar alleen 's avonds benaderd kan worden. Maar in de avond zit alles dicht. Alleen Open Kerk mag omdat dit een kerkelijke achtergrond heeft.
Om als burgerlijke gemeente een wensboom te geven die alleen in de avond toegankelijk is, dan roep je jouw inwoners eigenlijk op om 's avonds de straat op te gaan en iets kerkelijks te doen. Dat kan natuurlijk niet. Nou ja in de SintJan zou het... Oh nee, dat mag niet. Daar zijn we door de week een museum. God regeert in Gouda alleen op zondag.
En zo zeult er nog steeds een wensboom door een koude kille stad. Geen donkere stad, nee de SintJan is prachtig verlicht en ook in de kosterswoning brandt licht. Daar zit de kerkenraad te vergaderen. Zware stukken moeten vanavond behandeld worden. Onder andere een notitie hoe we beleid kunnen ontwikkelen over het zichtbaar zijn als christenen in de stad. Ik wens u allen een prettige vergadering. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten