zaterdag 16 januari 2021

Barmhartig nieuwjaar! (slot)

De zorg voor onze schepping

Iemand liefhebben kun je buiten in de regen. Als je wat langer wil liefhebben, zoek naast beschutting een goede plek om deze liefde vorm te geven.
Zo kun je op elke puinhoop beginnen met barmhartig te zijn; ergens zal dit leiden tot een zorg dragen voor een mooi gemeenschappelijk huis.
Onze aarde hebben we in bruikleen van de mensen die na ons komen. En we hebben er een beetje een rommeltje van gemaakt. 
Misschien moeten we gewoon beginnen met die rommel opruimen. En dan niet kibbelen over wie die troep veroorzaakt heeft; eerst gewoon opruimen. Het huis schoon houden is een gezamenlijke taak. 

Daarnaast zijn er nogal wal organisaties die zich wel druk maken over veroorzakers en daar geweldloze acties op inzetten. Niet zo moeilijk om die te steunen toch?

Onze zucht naar meer, groter en sneller heeft geleid tot massaconsumptie. Rare verschijnselen als lage-lonen-landen en robotisering maakten massaproductie mogelijk. Het idee dat je alles kunt kopen en dat betalen iets van later is, sluit naadloos aan bij ons verlangen om behoeftes ogenblikkelijk te bevredigen.

Als we iets minder zouden kopen, wat meer hergebruiken en/of samen zouden doen zou toch best wat schelen? 
Best raar dat een gemiddeld vinexschuurtje gevuld is met heggenscharen, hogedrukspuiten en lange ladders. 
Wist u dat de Nederlandse vrouw gemiddeld zeventien paar schoenen in de kast heeft staan?
We gooien drie kilo voedsel per persoon per maand weg en spoelen vier liter drinken door de gootsteen. Op maat kopen, slim bewaren en met restjes leren te koken helpt hier echt wel tegen.

De werken van barmhartigheid. Het zijn er zeven. Wat als we er elke dag eentje doen?
  • Voeden wie trek heeft op zondag.
  • Water geven aan dorstigen op maandag.
  • De naakte kleden op dinsdag.
  • De vreemdeling onderdak geven op woensdag.
  • Zieken bezoeken op donderdag.
  • Gevangenen bezoeken op vrijdag.
  • De doden begraven op zaterdag.
Terecht wees dominee Jacobine Scholten-de Jong me op het bestaan van een achtste werk van barmhartigheid. 'Ons gemeenschappelijke huis behoeden', werd vijf jaar geleden door Paus Franciscus toegevoegd.

Daar dit werk de andere zeven werken omsluit en omdat ik anders een dag tekort kom, stel ik voor dat we deze elke dag een beetje doen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten