vrijdag 5 oktober 2018

H6 Tussenstand

Daar is ie dan. De uitnodiging om te verschijnen voor een commissie. Hoe werkt nu zo iets? 
De school wil mij ontslaan omdat zij mijn handelen in strijd vinden met de levensbeschouwelijke grondslag van de school (de identiteit dus). De school is verplicht dit te laten toetsen door een commissie. 
Deze commissie wordt gefaciliteerd door een schoolbegeleidingsdienst en een soort reformatorische vakbond. Er zitten dominees, rechters en politici in. Deze hebben naast hun andere vaardigheden ook een juridische achtergrond. 
Allen zijn afkomstig uit de reformatorische wereld. 
Voor een eventuele gang naar een reguliere rechter kijken we eerst eens goed naar onszelf en proberen te oordelen of dit allemaal kan. Best een mooie gedachte. Volgende week maandagavond is de zitting.

Ergens zie ik er tegenop, aan de andere kant ben ik blij dat het eindelijk zover is. Ja, ik weet het, ik ben een idealist. In sommige ogen misschien een beetje naïef, maar weet u? Ergens wil ik geloven. Geloven dat we hier samen uitkomen. Het zou zo'n geweldig mooi signaal zijn naar onze leerlingen als we kunnen zeggen: 'Kijk, we hadden als grote mensen een meningsverschil, en ja dat ging best hard. Maar ergens vonden we elkaar en kunnen we weer samen verder.' 

Natuurlijk gaan we als school en als leraar nog eens goed kijken naar de inhoud van mijn plannen. Het erover hebben. Maar voor nu, geen lesuitval meer, geen gedoe, geen achterstanden. Vol gas van start. Ik heb al een voorleesboek klaarliggen; Met open armen.30 opmerkingen:

 1. Helaas zijn veel mensen in deze open armen gevallen en zijn door middel van leugens vele duizenden euro's kwijt geraakt aan deze man die ze nooit terug gekregen hebben. Even de toon matigen zou op z'n plaats zijn. De pot verwijt de ketel....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Arjan, als de reden is dat jij de openbaarheid hebt gezocht voor jouw leerlingen, dan wil ik je vragen om alle reacties in de kranten en op social media te lezen. En wie krijgt er dan de eer? Wie is het middelpunt en wordt geprezen? Als refo's zich moeten verantwoorden is dat niet erg, ook niet als dat ten onrechte is. Vuur zorgt voor loutering. Het gaat echter om de Naam die onlosmakelijk verbonden is aan de refowereld. En mijn vraag is: krijgt deze Naam de eer door het in de openbaarheid te brengen? Als je die vraag niet met ja kunt beantwoorden, dan heb je het doel gemist met het in openbaarheid brengen van deze zaak. Wil je daarom persoonlijk op zoek gaan naar een antwoord op deze vraag? Op de 2e plaats komt dan pas het belang van jouw leerlingen...

  hartelijke groet,
  een bezorgde lezer..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,
   Ja ik heb er vroeger een potje van gemaakt. Meer dan dat. Toch mag ik nu al tien jaar vrij leven. Niet heilig, wel vrij. Daar er alleen gezegd werd "Hij geeft geen les, verder mogen we niets zeggen', werd de indruk gewekt dat ik weer teruggevallen zou zijn en in het casino zou zitten. Vandaar mijn openheid. Voor mij is he na mijn leven in verslaving, erg belangrijk om open te zijn

   Verwijderen
 3. En de gedupeerden in deze zaak blijven dus de gedupeerden en zullen dus nooit hun geld terug zien? En Arjan van essen maar lekker vroom lullen! Als hij echt oprecht zou geloven in een God dan zou hij de mensen die hem toen uit medelijden geld gegeven hebben, terugbetalen voordat hij verder zou kunnen leven!
  Dat word dus branden in de hel voor de oplichter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na mijn traject in De Hoop ben ik voor vijfenhalf jaar de schuldsanering in gegaan. Op deze manier heb ik geprobeerd mensen genoegdoening te geven.

   Verwijderen
 4. Ik neem afstand van de felle bewoordingen in de laatste reactie, maar dit zegt dus wel iets over het feit dat een aantal dingen niet in de haak zijn. Dus stop met de openbaarheid, wordt docent op een andere school en ga nadenken over hoe je die tientallen gedupeerden (collega's, ouders van leerlingen, mensen uit de kerk etc.) tegemoet kunt komen. Om een tip te geven: door deze commotie en het feit dat je dit theater doet worden deze wonden weer open getrokken en worden de gedupeerden, waar ik er één van ben, weer herinnerd aan de verschrikkelijke manier waarop ze bestolen zijn. De wrange nasmaak komt weer erg naar boven. BAH!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Kun je mij vertellen wat je nog van mij verwacht? Na mijn periode in de Hoop ben ik een tweejaardurend traject in gegaan van schuldbelijdenis in de kerk. Daarnaast ben ik vijfenhalfjaar de schuldsanering ingegaan. Hiermee vergoeilijk ik niets wat er gebeurd is. Wel is dit hoe we (in en buiten christelijk) Nederland met fouten en schulden omgaan. Blijkbaar verwacht jij meer.

   Verwijderen
 5. En nu heb je je zin: https://www.nd.nl/nieuws/politiek/sp-wil-opheldering-over-ontslag-van-refodocent.3152220.lynkx

  Alle media berichten erover, de tweede kamer gaat erover praten en de Satan is de grote winnaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom is saten hier de winnaar? Als we de goede dingen doen, en de dingen goed doen, mag daar toch gewoon oevr gesproken (of vragen over gesteld) worden?

   Verwijderen
 6. Heel triest,
  Wees blij dat de school je ooit aan nam om je een tweede kans te geven. Maar wat doet arjan? Lult eerst 10 jaar tegen de kinderen over zijn goede geloof maar ondertussen regelt ie alles al met het theater zonder enig overleg met de school en als school hem daardoor ontslaat nadat de rechter school in gelijk heeft gesteld gaat hij ook nog naar de tweede kamer om te zorgen dat alle middelbare scholen ook nog eens openbare scholen worden en zo zijn er meerdere dingen die ik weet maar die ik niet mag doorvertellen. Dan is nu de vraag aan jou arjan: is dit nu je christen plicht? Moet je altijd maar terugslaan en zorgen dat er straks geen christelijke scholen meer zijn? Wat heb je dan bereik?

  Ik wil je dit advies geven: stop hiermee en ga gewoon weer werk zoeken en probeer je leven weer op de baan te krijgen!

  Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zijn nog al wat aannames die je als waarheid brengt. Ik denk niet dat het veel zin heeft (als ik de toon juist inschat) maar toch zeg ik je dit. Wat je nu doet, is op zijn zachtst gezegd een verdraaiing van feiten, op zijn hardst zijn het leugens.

   Verwijderen
 7. Nobele Arjan streeft een hoger/groter doel na, zelf groter dan 'de Arjan' zelf, de ontknoping komt vanavond bij Pauw...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je zelf van de reformatorische identiteit van de school bent afgegroeid, probeer dan op z´n minst respectvol met de principes van de ander om te gaan. Het is uiteindelijk ook de werkgever die het risico nam om jou aan te nemen na je gokverslaving. Probeer ook respectvol om te gaan met al die reformatorische mensen die geld hebben verloren doordat hun vertrouwen in jou beschaamd werd.De publiciteit die je creëert met je theater, je blog, je optreden in Pauw is een vorm van zelfrechtvaardiging. Je doet anderen pijn. Sommigen opnieuw. Stop met strijden. Neem een andere baan, er is werk genoeg in het onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal mee eens. En uiteindelijk gooi je je eigen glazen in. Dit is het gedrag van een kleuter wat z'n zin niet krijgt. En over 10 jaar googled iemand op Arjan van Essen en ziet dit allemaal terug. Dan heb je zelf spijt, maar je krijgt het dan niet meer weg. Wordt wijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat enorm verdrietig dat er zoveel harde woorden en verwensingen worden geschreven. Onchristelijk en duister om dat anoniem te doen.
  Misschien vanuit zelfbescherming of pijn, maar dan nog...

  In Gods Licht kunnen we toch echt met naam in de situatie (gaan) staan en mogen, moeten we juist strijden.
  God heeft het recht lief! Onze Identiteit ligt in Hem.

  Dan hoeven we niets te verzwijgen, maar zijn we eerlijk.
  En soms kost dat wat of kost dat veel..heel veel misschien wel.
  Maar Hij geeft Vrede als we Hem hoger zien dan onszelf.

  Wijsheid in alles Arjan.
  Respect voor je rust en goede woorden over je werk(gever) bij Pauw.
  Om goedheid voor jou, voor allen, bid ik.

  Namens man en zoon, hartelijke groet
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Jannie,
   Jouw woorden doen goed. Als een beker koud water. Dankjewel!
   Hartelijke groet,
   Arjan

   Verwijderen
 11. Makkelijk praten als je zelf niet bedrogen bent

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien zouden allen die anoniem wensen te blijven eens kunnen nadenken over wat Christus lijden (en verliezen!) moest om ons uit de duisternis te leiden tot Zijn wonderbaar en heerlijk licht. In de hemel is er blijdschap over één zondaar die zich bekeert....
  Wat maakt u zich er dan druk over als u van de Mammon wordt verlost? Wat maakt u zich druk over stukken roest die u toch niet mee kunt nemen?
  Wie is er oprecht blij dat Arjan zijn gokverleden achter zich heeft gelaten?
  Waarin lees ik in uw anonieme reacties dat u een reformatorische identiteit heeft. En wat houdt die reformatorische identiteit dan in?
  Laten we het er op houden dat die héél griezelig is.

  Arjan, houd het oog op Hem gericht, die niet laat varen het werk van Zijn handen.

  Hartelijke groet,
  Nel de Kruijf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan Christus erbij halen maar ik geloof niet dat dat de bedoeling is. Arjan Van essen gedraagt zich misschien alsof hij Christus is maar zolang hij anderen benadeeld en niet betaald wat hij hun schuldig is, lijkt hij meer op een kind van de duivel. Om maar even in uw refo termen te blijven.

   Verwijderen
  2. Dankjewel Nel,

   Ook jouw woorden doen goed. Ik ben niet de eerste die een kind van de duivel genoemd wordt. Bewust haal ik ook de nare reacties niet weg. Hoop alleen dat mensen inzien dat zij met boosheid hun eigen wrok en verbittering blijven voeden.
   Dankjewel!
   Hartelijke groet,
   Arjan

   Verwijderen
 13. Beste Arjan,
  Normaal gesproken heb je heel snel een weerwoord klaar. Waarom reageer je nu niet op bovenstaande beschuldigingen?

  Het zijn nogal zware beschuldigingen want men beweert dat je nog steeds een dubbelleven leidt! Hiermee zegt men dat het theaterstuk eigenlijk een leugenstuk is.

  Graag een reactie op deze beschuldigingen want je schijnt openheid en transparantie erg belangrijk te vinden. Zelf moet je dan natuurlijk ook openheid en transparantie geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk reageert hij niet, dan klopt zijn leugenachtige schijnheilige verhaal wat hij nu de wereld in gaat brengen niet meer. Hij heb wel het lef om geld op een hele slinkse manier van mensen af te nemen, maar hij is te laf om dat te benoemen of om daar iets over in de aandacht te brengen. Nee hij vind zichzelf waarschijnlijk God en denkt er zo mooi vanaf te komen

   Verwijderen
  2. Beste Anoenieme mensen,

   Ik lees vandaag voor het eerst jullie reacties. Ik lees de boosheid en nog wat anders in jullie berichten. Helaas kan ik jullie niet verlossen van dit blijven voeden van wrok en haat.
   Je hoeft niet goed te keuren wat ik doe. Zelfs mij wantrouwen na alles wat er vroeger gebeurd is, snap ik.
   Ook vragen jullie om uitleg. Hier nog een keer dan:

   Op 11 november 2008 heb ik mijn dubbelleven en verslaving in het licht gebracht. Hierna ben ik opgenomen bij De Hoop. Gelijktijdig ben ik voor 5,5 jaar de schuldsaenering ingegaan. Dit betekent geld om te eten, kleden en te wonen. Daaarnaast ging alles naar het bureau dat onze sanering regelde. Volgens de regels die we in onze maatschappij hebben afgesproken, heb ik hiermee bijna twee keer zoveel als gebruikelijk (wettelijk is de schudlsanering 3 jaar) afbetaald. Je hoort mij niet zeggen dat mensen hier blij mee moeten zijn. Of dankjwel moeten zeggen. Het is wat het is. Gelijktijdig heb ik openbare schuldbelijdenis (na een kerkerlijk traject van 2 jaar) gedaan. De keuze is aan jullie om dit al dan niet te kunnen volgen, of om te verzuren in haat en wrok. Uiteindlijk straf je daarmee jezelf. Mijn theaterstuk is bedoeld als een uitreiken naar mensen met dezelfde problemen (of soortgelijk) en het proberen een spiegel voor te houden.
   Als je mij jullie contactgegevens geeft, kan ik je alsnog in contact brengen met het schudlsaneringsbureau.

   Verwijderen
 14. Anonymous, te vrezen valt dat uw gebeden door uw eigen houding verhinderd worden. Jezus zoekt tollenaars (jawel: oplichters) en zondaren! Wees dus alstublieft niet al te rechtvaardig!

  Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oké dus met eerlijkheid kom je er niet mensen, laten we dan allemaal Gods naam maar gaan lasteren en stelen en ouders ongehoorzaam zijn en doodslag plegen en ontrouw zijn! Want volgens de schrijver hierboven word je dan opgezocht door de God van hemel en aarde. Haha wat een bullshit om zo te denken. Dus straks zitten alle overtreders van de tien geboden in de hemel en alle mensen die hun best doen te leven naar de wet Gods kunnen wegkwijnen in de hel! Mooie gedachte, dan begrijp ik Arjan Van essen ineens pfff wat een lachertje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elk mens is ten diepste een tollenaar en zondaar. Geweldig dat elk mens welkom is bij God ook als je zelfs letterlijk een tollenaar bent.
   Als we het hierbij houden dan zijn we echter leugenaars! Jezus geeft deze mensen namelijk ook een opdracht: ga heen en zondig niet meer! De tollenaar wilde zelfs veelvouden terug geven aan de personen die hij had opgelicht. Aan de vruchten herkent men de boom!

   Verwijderen
 16. Nooit geweten dat de refowereld in feite niets anders is dan dan één groot volkstribunaal. En dat terwijl men denkt een Naam hoog te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik snap dat je dit denk. Toch zijn er naats de haat en bitterheid ook veel mensen (geweest) die mijn weg van genezing en herstel konden volgen en er blij mee waren. Ook in de refowereld!
   Hartelijke groet,
   Arjan

   Verwijderen
 17. Beste Arjan,

  Op zoek naar tickets voor je theatervoorstelling (nav een positieve update van een (oud)collega van je, stuit ik op bovenstaande reacties.
  Wat moet het naar voor je zijn dat je een genadige God hebt leren kennen maar vervolgens door zijn ongenadige kinderen (?) gelasterd wordt.
  Ik wens je zoveel van Zijn liefde en Zijn Geest dat het je lukt de onderste weg te blijven gaan zoals je hierboven ook doet. Tegelijk vind ik persoonlijk dat anonieme reacties zeer te relativeren zijn. Deze mensen staan blijkbaar niet open voor een gesprek van man tot man en durven vanachter hun toetsenbord de eerste verzen uit Mat. 7 compleet te negeren.
  Hoewel Jezus onmetelijk geduldig en liefdevol is gebruikte Hij toch felle bewoordingen tegen hypocrisie.
  Gods wijsheid gewenst in het reageren op de juiste wijze, hopelijk tot ziens in het theater!
  Liefdevolle groet,
  Rebecca Hermans

  BeantwoordenVerwijderen