vrijdag 1 januari 2021

Barmhartig nieuwjaar(1)


Graag wens ik jou een barmhartig nieuwjaar.  Mag het jaar voor jou en iedereen die op jouw pad komt, gevuld met barmhartigheid zijn.  

Allereerst hier de herkomst en betekenis van dit mooie woord:
In het Oudnederlands bestond ontfarmhartig wat later armhartig en nog weer later barmhartig werd. Dit is een vertaling van het Latijnse misericors, waarin de woorden miser: arm, ongelukkig en ellendig en cor: hart schuil gaan. De betekenis is: medelijdend. Of een hart voor armen hebben. 

Het mooie van barmhartigheid is dat het wederkerig is. Wat je er voor nodig hebt is een open blik, een mild hart en de wil om dingen te doen.

Je hoeft ze ook niet opnieuw zelf uit te vinden; ze bestaan al erg lang. De werken van barmhartigheid. Het zijn er zeven. Wat als we er elke dag nu gewoon eentje doen? 

Op zondag doen we dan de eerste: 

Eten geven aan wie trek hebben. In oude woorden stond er ooit 'de hongerige voeden'. Onze medemens voeden is niet alleen een daad van gerechtigheid maar veel meer een daad van liefde, las ik ergens. Daar zit de gunfactor in. Onze naaste gunnen wat we zelf hebben.
Misschien kunnen we onze beschaving wel afmeten aan hoe we zorgen voor de ander. De ander brood geven is meer dan alleen maar zorgen voor voedsel of een minimaal bestaan. Waar armoede wordt bestreden,  bevorderen wij menswaardigheid. De samenleving wordt er een stuk gelukkiger van. 
Doe je mee? Ik daag je uit om hieronder te reageren met ervaringen, tips en adviezen hoe we dit samen handen en voeten kunnen geven. Voel je vrij.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten