woensdag 9 december 2020

Koningsfeest

Tweeduizend jaar geleden zat de horeca dicht voor Jozef en Maria. En blijkbaar de kraamafdeling van het ziekenhuis ook. Vandaar dat Jezus in een beestenstal geboren werd. 
Dat mocht de pret niet drukken, de geboorte verliep voorspoedig; binnen de kortste keren was bezoek welkom. 
Naast de herders en de mensen uit de streek was er sprake van een aantal bijzondere bezoekers. Zo kwamen er koningen op bezoek. Waarschijnlijk waren het er drie. Twee weken na kerst vieren we dit op Driekoningendag.
 
Dit jaar vraagt de overheid ons om met Kerst niet meer dan drie bezoekers te ontvangen. Kunnen we niet gewoon Driekoningen op Kerst laten vallen? Net zoiets als Pasen en Pinksteren op één dag?
En er feest van maken. Geen grote kerstdiners of borrels voor tientallen gasten. Maar een koninklijk feest voor drie gasten.
Zoals Abraham ooit deed met zijn drie bezoekers. Hij liet bijna veertig liter meel maken om pannenkoeken van te bakken en slachtte zijn beste kalf.
Het bezoek van deze drie vrienden is ikonisch geworden. Er zijn ooit wetten uitgevaardigd hoe deze mensen uitgebeeld moesten worden. Alle drie moesten ze hetzelfde gezicht hebben. Dit had te maken met het godsbeeld
Een poosje later ontving de neef van Abraham, Lot  drie mensen. Hij was ook gastvrij. De omgeving niet, die wilde op een afschuwelijke manier profiteren van de komst van deze gasten. Sodom werd mede daarom verwoest. Zij was op zichzelf gericht en niet op de ander.
In een ander gedeelte lezen we over Job. Alles raakte hij kwijt. Zelfs zijn vrouw was klaar met hem. Dan krijgt hij bezoek van zijn drie vrienden. Ook al behandelden zij hem niet zo geweldig; ze waren er wel. Namen deel aan zijn ellende door aanwezig te zijn.
Drie vrienden steunden elkaar in een vurige oven. Drie discipelen deden mee met het feest op de berg. Hubert of Jan van Eijck schilderde het beroemde doek met de drie vrouwen bij het graf van Jezus. 

Zullen we allemaal ons huis oppoetsen, een boom versieren, kaarsen aansteken en de loper uitrollen? Niks traditie in ere houden en al dan niet met hele families, schoon- of gewoon-, aan tafel. 
Of je dit jaar nu uitzwaait met de gedachte dat je met de drie vrienden een vurige oven in moet, of met Lot in een wereld woont die verwoest wordt of met Job denkt alles kwijt te zijn; we verwachten koningen. 
Hijs een ster op je dak, zorg dat drie mensen deze zien. Laat ze vervolgens binnen en geniet van de cadeaus die ze meebrengen. Eet, drink, ga in gesprek en neem de tijd. 

Die koningen droegen trouwens kronen, corona's geheten. Misschien wordt het tijd om ze te ontvangen. En herberg je engelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten