maandag 21 december 2020

Kerstpakket

Ben erg benieuwd wanneer we het te horen krijgen. Ergens rond de kerstdagen zeiden ze. Als een kerstcadeautje van de overheid. Ze hebben het mooi georganiseerd. Eerst hebben ze geregeld dat we allemaal met veel zorg en aandacht onze drie gasten kozen. Iedereen die dit jaar is uitgenodigd voor een kerstdiner, weet dat hij of zij meer dan welkom is. Dat de uitnodigende partij echt van hem of haar houdt. 
Allemaal geïnitieerd door onze regering die bepaalt dat je met kerst mensen uitnodigt. Drie maar liefst. Bij ons thuis maken we er een heus driekoningenfeest van. 
Twee weken voor kerst hebben we drie mensen uitgenodigd. Deze drie hebben bevestigd dat ze komen. Niet voor een halfuurtje; nee ze maken de kerst met ons samen mee. De opgetuigde kerstboom bewaakt een groeiende stapel cadeaus die ook voor onze drie gasten is bestemd. 

Daarnaast zullen zij gelijk met u en ons de verrassing van onze overheid te horen krijgen. Daar ik maandelijks voor een landelijke krant schrijf, voel ik me ook een beetje een journalist. En een goede journalist heeft af en toe een scoop nodig. Hier komt de mijne:

Onze regering heeft de afgelopen tien maanden keihard gewerkt om alle lege kazernes om te toveren tot noodziekenhuizen. In het diepste geheim hebben leger en overheid samengewerkt. 
Het afgelopen jaar kwam de overheid erachter dat het virus niet te bestrijden valt met welk middel dan ook. Natuurlijk wordt er hard gewerkt aan een vaccin, maar over het tijdstip van inzetbaarheid en de verwachte werking ervan is nogal wat te doen. Onze vooruitziende regering hield ook al rekening met mutatie van het virus waarbij we met vaccins achter de feiten aan blijven enten. Gelukkig zaten er mensen met oude wijsheden op belangrijke posten. Die, soms tegen de tijdgeest in, bleven zeggen: 'Mensen een virus zit in de lucht, die kun je niet bestrijden. Hooguit aan je eigen weerstand werken. Je zult zien dat ie komende winter in alle hevigheid losbarst.'

Het is gelukt. We hebben in Nederland twintig leegstaande kazernes. Per kazerne heeft het leger duizend ziekenhuisbedden gerealiseerd. 
Daarnaast hebben we in diezelfde tijd elke soldaat een spoedcursus gegeven. Door de bevelstructuur in het leger was het niet al te moeilijk om deze alleen dat gedeelte van de opleiding te geven wat gaat over het beademen van mensen en omgaan met zuurstofapparatuur. 
Onze soldaten, van oorsprong getraind op het redden van levens in crisissituaties, kwamen net uit een nare periode. Soms  moesten ze oefenen zonder munitie en konden ze alleen pief roepen. Of ze kwamen uit gebieden die inherent zijn aan zoveel narigheid dat levenslange trauma's het gevolg zijn.
Nu mochten ze hun missie anders inzetten. Zwaarden omsmeden tot infuusnaalden zeg maar. 
Daarnaast start er per één januari een mediacampagne die zijn weerga niet kent. Nu mensen het afgelopen half jaar gewend zijn geraakt om, zonder vragen allerlei adviezen van de overheid op te volgen, moet het niet moeilijk zijn om ons ook ander gedrag aan te leren. De campagne gaat ons leren om minimaal een uur per dag buiten lopen en dagelijks groente en fruit te eten. In het diepste geheim zijn er in alle steden en dorpen depots aangelegd met voorraden appels, peren, broccoli en spruitjes. Als laatste adviseert de overheid om vooral ook zelf weer te gaan nadenken. Blijkbaar zijn we dat een beetje kwijtgeraakt. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten