donderdag 19 maart 2020

Digipodia in Gouda

Onze voorstellingen worden afgelast. Podiums en planken blijven leeg.
Duizenden mensen treden niet op, verbinding blijft liggen. Het is niet alleen deze vorm van volksvermaak die we nu niet hebben. Juist het zoeken naar antwoorden, of vragen missen we. Het leven duiden, opvrolijken en verdiepen via groot-, en kleinmenselijk drama op de planken, speelt op dit moment geen rol. En dat is best jammer.

Wat als we gaan optreden voor lege zalen en volle huiskamers?  Wat als de  podia beschikbaar zijn voor optreden van lokale kunstenaars. Wat als we er een paar camera's opzetten en gaan uitzenden?

Een programmering maken die virusvrij is. Niet om te ontkennen wat er gebeurt, wel om een ander antwoord te geven. De dokter, de verpleegkundige, de leraar en zoveel anderen doen het vanuit hun professie. 
Wat als wij het doen vanuit de onze. Verbinding zoeken dwars door het lachen en huilen heen. Het hoeft elkaar niet in de weg te staan.

Mooie voorstellingen maken. Ik zie een leger van musici, schilders, zangers, dichters, schrijvers, acteurs, clowns, dansers en andere kunstenaars voorbijtrekken.  Allemaal vullen ze een uurtje op de planken. Natuurlijk met gepaste afstand tot elkaar, in alle opzichten. 

Ik heb inmiddels wat contact gehad met mensen hier in de stad vanuit diverse disciplines. De wil is er. De grote vraag is: Hoe maak je het betaalbaar? Waar mensen vroeger een kaartje kochten (waaruit kosten als zaalhuur, en artiesten, technici, schoonmakers en ander personeeel betaald werden) kun je dat niet zomaar via een uitzending laten betalen. Of kan dat wel?

Zijn we in staan een GoudsPlatform (iets met crowdfunding ofzo) op te richten waarmee we niet alleen het behoud van culturele instellingen beogen maar ook onze artiesten aan het werk houden?

Helemaal mooi als we hier ook andere steden in kunnen meenemen. Misschien zijn er al wel initiatieven. Ik hoor ze graag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten