vrijdag 20 januari 2017

Wildontmoetingen

Je hebt vrienden en je hebt vrienden. Op Facebook heb je, als je een beetje je best doet, al snel een paar honderd vrienden. In de niet-digitale-wereld (die ik voor 't gemak maar even 'in het wild' noem), ben je al druk met enkele goede vriendschappen te onderhouden.  Vroeger noemde men dat: 'in de echte wereld.' Best wel lachen. Men plande lang van te voren dat men bij elkaar over de vloer kwam. Druk bezig met het huis voor elkaar maken. De boel aan de kant zogezegd. En inkopen doen. Iets bij de koffie halen. Hapjes en drankjes klaarzetten. Bijpraten, dacht men. Om het vervolgens over die hapjes en drankjes te hebben.
Nee, geef mij maar Facebook. Ja ik weet het, ook niet echt 2017, maar ben tenslotte al veertig geweest. Prima medium dat Facebook. Blijf op mijn manier, tijd en tempo op de hoogte. Daarnaast Whatsapp en een paar andere middelen voor digitaal contact. Sociale media werkt super.
Geen gehannes of mijn haar wel goed zit. Nou ja, dat is in mijn geval rap bekeken, ik bedoel maar. Geen uren voor de kast, welke spijkerbroek ik moet aantrekken. Nee dat is alleen belangrijk als ik eens in de zoveel tijd een nieuwe profielfoto maak. En zelfs dan trek ik geen spijkerbroek over mijn hoofd. Want dat is zo'n beetje het enige zichtbare lichaamsdeel. Als ze mijn voeten wilden zien, had het wel Footbook geheten. 
Ook mooi dat je via sociale media redelijk op de hoogte blijft van het alledaagse reilen en zeilen. Dan kun je bij een ontmoeting in het wild ook gewoon verder gaan. Hoef je niet af te vragen wat je elkaar de laatste keer gezegd hebt, een soort van opnieuw te beginnen. Nee, al schrijvend kom ik er achter, dat het meest ideale misschien wel de combi is. Die van digitaal èn af en toe ontmoeten in het wild. Waar bij de laatste het gevaar ontstaat, dat je aangepast gedrag vertoont. Ja echt. In het wild is die kans groter. Je ziet dan wie je tegenover je hebt en kunt anticiperen op elke reactie. En nee, op de gebruikelijke sociale media  zie je niet gelijk een reactie. Daar zitten meestal wel seconden tussen. 
Die laatste paar asociale media-types kunnen dan wel roepen dat je alleen maar leuke dingen deelt op digitale dingesen, maar dan kijkt men niet echt goed. Je post wat, ok, ok, meestal iets positiefs, vervolgens krijg je reactie of niet.
Al snel zie je, wie van je vrienden al dan niet geïnteresseerd is. En die term vrienden dan?  Daar wordt nogal eens wat verachtelijk over gedaan. Eigenlijk snap ik niet waarom. Ieder mens begrijpt dat je geen vijfhonderd vrienden kunt hebben. Maar wat had Facebook dan moeten doen? Er 'kennissen'  van maken? Of onderscheid tussen vage en vurige vrienden? Nee hoor, iedereen die een beetje actief is op sociale media, weet dat vrienden en volgers maar gewoon verzameltermen zijn die iets aanduiden. Het is vervolgens aan jezelf, om hier niet mee op de loop te gaan.
En wat dat mooier voordoen betreft. Ja, misschien is dat zo. Zie trouwens steeds vaker levensechte dingen voorbijkomen. Geef mij maar het getikte bericht en de geposte foto. Echt mooi en soms echt rauw. Allebei mooi. 
Zeg nou zelf, mooier voordoen is ook wel een beetje van alle tijden. Wie ging er vroeger in een overall op visite? Wie nam een vage kennis gelijk mee naar de rommelzolder?  En hoe echt waren de geposeerde familie- en gezinsfoto's van een halve eeuw geleden?  
Had ooit een oom die wel eens een nieuwe auto kocht. Dan kwam hij wat vroeger. Zette genoemde auto recht voor de deur. En we konden er allemaal om lachen. Duwden op het knopje 'vind-ik-leuk' zogezegd. Niet om zijn auto. Maar om hem. Je hebt familie en je hebt familie. Net zoals je vrienden en vrienden hebt. 
Ik wil me focussen op intenties in plaats van ontmoetingsmiddelen. Gewoon af en toe naar buiten, het wildrooster over. En sociale media? Die is er. De keus is aan ons om het sociaal of asociaal te houden. In het wild geldt dit trouwens ook.

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou eigenlijk is het niet bedoeld als spammen. Dacht eigenlijk dat er wel wat meer ruimte was dan alleen voor lesmateriaal. Reageer gerust op de site zelf. Dan zien we snel genoeg of jouw opmerking gedeeld wordt door meerdere gebruikers. Als dat zo is, plaats ik daar geen blogs meer. Geen probleem. Nu beetje lastig reageren op "anoniem".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar hoe je met fb omgaat Arjan! In t wild blijft altijd,fb met al zn al dan niet schone schijn erbij, ter info, verwondering en vermaak

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Els, prima combi toch? En hoop ook echt dat in 't wild zeker blijft bestaan.

   Verwijderen
 4. Dit mag van mij best op fb Ned, Arjan; als daar toch al meer gepost wordt dan lesmateriaal e.d., lees ik liever af en toe zo' n 'nadenktussendoortje' dan al het geklaag en gemopper van sommigen ;)

  BeantwoordenVerwijderen